A rokkantnyugdíj-rendszer visszaállítását követelik a segélyszerű ellátás helyett 426.661 korhatár alatti rokkant nevében abban a petícióban, amelyet hétfőn reggel adtak át Áder János köztársasági elnöknek címezve – tudatta a Magyar Szociális Fórum.

Az elnöki hivatal társadalmi kapcsolatok igazgatósága főosztályvezetőjének reggel átadott nyílt levelet a Magyar Szolidaritás Mozgalom Fogyatékossággal és Megváltozott Munkaképességgel Élők Tagozata, és a Magyar Szociális Fórum Összefogás a Korhatár Alatti Rokkantak Emberi Jogaiért csoportja jegyzi.

„Nem tudjuk elfogadni, hogy a rokkantsági nyugdíjak helyett a szociális ellátórendszerből kapjanak az érintettek segélyszerű ellátást egy élet munkája után. Vissza kellene állítani a rokkantévek nyugdíjjogosító jogfolytonosságát, melytől visszamenőleg lettek megfosztva a korhatár alatti rokkantak” – áll a petícióban.

Áder Jánostól azt kérik, segítsen abban, hogy a kormány minél hamarabb orvosolja az alapvető jogokkal összefüggő visszásságokat. Jelzik, hogy a maguk részéről készen állnak a párbeszédre.

A korhatár alatti rokkantak képviselői példa nélkülinek tartják, hogy az Európai Unióban egyedül Magyarországon fosztották meg a súlyos betegeket rokkantsági nyugdíjuktól. Álláspontjuk szerint megbukott a 2011. évi CXCI.(XII.29.) törvény és a 7/2012.II.14. NEFMI rendelettel megalkotott új komplex minősítő rendszer, hiszen a betegek pénzellátását felezik, harmadolják vagy negyedelik, a remélt költségvetési megtakarítás pedig azért nem teljesül, mert hatalmas pénzeket fizetnek ki a végrehajtásban és a jogorvoslati ügyekben aktívan résztvevő szakértői gárdának és munkaügyi bíráknak. A rokkantak foglalkoztatását is szemfényvesztésnek tartják, mert nem a rehabilitálható betegek érdekeit helyezi előtérbe, hanem a munkáltatókét.

Megemlítik, hogy az alapvető jogok biztosa 2013. decemberben ”jelentős visszásságokra” derített fényt a megváltozott munkaképességű személyek ellátásáról folytatott vizsgálatában. Megállapította, hogy nem volt kellően előkészített, az újonnan felállított szakigazgatási szervek készültek fel az ügymennyiség fogadására, és az infrastrukturális háttér sem állt maradéktalanul a rendelkezésre. Súlyosbította a helyzetet az orvos szakértői hiány, és az eljárások jelentős elhúzódása.  „A tiltakozások és a perek hűen tükrözik a megváltozott egészségi állapotú és fogyatékossággal élők problémáinak összetettségét” – írják.

Összességében leszögezik: nem tovább vizsgálgatni kellene a 20 éve folyamatosan felülvizsgált betegeket, hanem emberhez méltó életet kellene nekik biztosítani.

„Készen állunk a párbeszédre, a tiltakozásra, a vitára és a választásra is” – fejeződik be az Áder János elnöknek írt levél.+++

 

 


 

 

 

Látogatottság

4009159
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
2360
2600
8094
3979609
58537
72262
4009159

Your IP: 13.58.77.98
2024-04-25 22:06