A Magyar Szociális Fórum (MSZF) csütörtökön arra kérte a kormányt, hogy tájékoztassa a közvéleményt, vajon közpénzből akar-e segíteni a devizahitel-károsultaknak. Az MSZF azzal indokolta kérdését, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán a Wall Street Journalnak kijelentette: „a költségvetésnek nincs elegendő pénze a devizahitelesek megmentésére”.

A nemzetgazdasági miniszter és Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke között szerdán tartott tárgyalásokról kiadott kommüniké szerint a felek „tisztázták a probléma megoldásának alapelveit”. Szerepel-e az alapelvek között a közpénzből történő segítség – tette fel a kérdést a devizahitelesek érdekeit évek óta képviselő civil mozgalom.

A közvélemény tájékoztatást vár a kormánytól, hogy milyen „alapelvek” szerint keresi a kompromisszumot Bankszövetség és kormány.

Az MSZF felhívta a figyelmet, a Hitelkárosultak soha nem kérték, hogy közpénzből segítsenek rajtuk, hanem azt követelték, hogy a kárukra realizált banki extraprofitból csökkentsék tényleges adósságukat. Azaz írják jóvá túlfizetéseiket a tőketartozásukban. Álláspontjukat rögzítették nyolcpontos követelésükben is, melyet a Szociális Kerekasztal több mint két éve képvisel. (Lásd: http://www.mszfszk.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=447:hitelvalsag-a-megoldas-csak-er-felmutatasaval-erhet-el&catid=2:magyar) Ehhez az erkölcsileg kifogásolhatatlan alapálláshoz, egy maroknyi szélsőséges csoport kivételével, a Hitelkárosultak túlnyomó többsége tartja magát.

A Magyar Szociális Fórum szerint a kormány devizahiteles-mentő terve hibás lépéssel kezdődött, hiszen mindenekelőtt tisztázni kellett volna a miniszterelnök által is „hibás terméknek” nevezett devizahitelek jogi státuszát, és csak ez után lett volna szabad tárgyalásba bocsátkozni a bankokkal.

A kormány nevében eljáró nemzetgazdasági miniszter tevékenysége aggodalomra ad okot a tekintetben is, hogy a tárgyalásokból kizárták a Hitelkárosultak által létrehozott érdekvédelmi szervezeteket, és helyettük olyan kormánypárti szervezetet avattak „civil oldallá”, amely soha egyetlen javaslattal sem állt elő a devizahitel-probléma megoldására – áll a Magyar Szociális Fórum csütörtökön kiadott közleményében.+++

 


Látogatottság

4005083
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
884
2159
4018
3979609
54461
72262
4005083

Your IP: 18.117.196.217
2024-04-24 08:26