VAJON MIT HOZ AZ ÚJ ESZTENDŐ?

Elmúlt egy év megint. Ránk, rokkantakra sötét és félelmetes várakozással köszöntött a 2012. év, melyet hamarosan magunk mögött hagyhatunk. Ránk zúdítottak hideget, meleget, kaptunk mi eleget. Az új rokkant-törvény tesztelése egyoldalú volt. A társadalmat nem kérdezte meg róla sem előtte, sem utólag senki az illetékesek közül. Nem folyt előzetes érdekegyeztetés, és társadalmi párbeszéd sem. Minden előzetes hatástanulmány nélkül, csak egyszerűen megkaptuk a magunkét. Ráadásul teljesen jogtalanul! Úgy, hogy nem szolgáltunk rá, csak egyszerűen minden jogalap nélkül bűnbaknak lettünk kikiáltva!

Úgy távolították el a súlyos betegeket az ellátórendszerből, vagy ítélték segélyszerű pénzbeli ellátásra, mintha csak minimális, jövedelempótló ellátásra lenne szükségük azt feltételezve, mintha minden érintett munkaképes volna, és lenne is csökkentett munkaidejű munkája. Egész évben hallattuk a hangunkat, a törvény hibáit elemezve az élethelyzetek alapján, de sem a döntéshozók, sem a széles társadalmi közvélemény nem volt kíváncsi ránk rokkantakra. A társadalom mindvégig közömbös maradt a méltatlan sorsunk iránt. Akadt egy pár jóérzésű nyugdíjszakértő, foglalkozáskutató, akik a szakvéleményükkel figyelmeztettek az átgondolatlanságra, vagy a katasztrofális következményekre, de sajnos az ő véleményük sem hatotta meg a döntéshozókat és a végrehajtókat.

Az ellátórendszerből eltávolított rokkantak semmilyen foglalkoztatási program sem várta a nagy várakozásokkal ellentétben. Beharangozták ugyanis nagy elánnal, hogy EU pénzforrások is rendelkezésre állnak, több tízmilliárd forinttal indulhat az új foglalkoztatási program: 11,7 milliárd Ft a foglakoztatásra, 9,8 milliárd az informatika és infrastruktúra-fejlesztésre és 8 milliárd Ft az akadálymentesítésre rendelkezésre áll. Ezzel a projekttel segíthető a rokkantak munkaerőpiacra történő visszaterelése. Ehelyett, üres pusztába terelték szét a rokkantakat. Legutóbbi ígérvénye a kormánynak arról szólt, hogy majd 2013.01.01-től indulhat el a beígért új foglalkoztatási program. Kíváncsian várjuk mi és hogyan valósul meg ebből? Nem lehetne eltávolítani egy évvel hamarabb az ellátórendszerből súlyos betegeket úgy, hogy az NRSZH szakvéleményben munkaképessé vannak nyilvánítva, miközben a valóságban, nincs is fogadókészség a foglalkoztatásukra!

A másik komoly problémát az, az ellentét okozza, mely az NRSZH orvos szakértői véleménnyel szöges ellentétben, nem találja munka-alkalmasnak a foglalkozás egészségügyi szakorvos a rokkantat, a súlyos betegsége miatt! Nem lehetne a szociális segélyezéshez kapcsolni súlyos betegek pénzbeli ellátásának feltételeit, mert a korhatár alatti rokkantak átlag 30 évig progresszív járulékfizetők voltak a megrokkanásuk előtt, és társadalombiztosítási kockázatra épülő ellátást kellene kapniuk - rokkantsági nyugdíjat – amennyiben folyamatosan, tartós és maradandó egészségkárosodásban szenvedő, vagy megrokkant betegek.

Egyik legnevesebb nyugdíjszakértő (Dr. Simonovits András) véleménye: ”A rokkant nyugdíj megszüntetésével világrekordot csináltak, mert ilyen sehol a világon nincs. Jogot sért, méltánytalan a rokkantakkal szemben. Vissza kell állítani a rokkant nyugdíj rendszert. Az öregségi nyugdíjak fenntartásának ára a legszerencsétlenebbek lelökése a lejtőn. Ez méltánytalanság a korhatár alatti rokkantakkal szemben."

http://atv.hu/videotar/20121203_profit_2012_12_02

Mindezekkel a gondolatokkal búcsúztatnánk mi rokkantak ezt, a számunkra szörnyű, 2012. évet annak reményében, hogy a 2013. év pozitív változásokat hozhat életünkben.

Reménykedünk abban, hogy a kormány a rossz tartalommal megtöltött 2011. évi CXCI.(XII.29.) törvény kihirdetésének évfordulóján rájön arra, hogy súlyosan vétkezett a korhatár alatti rokkantakkal szembeni törvényalkotással, és visszavonja mind a rokkant-törvényt, mind pedig a hozzá kapcsolódó 7/2012.(II.14.) NEFMI rendelettel megalkotott, új komplex minősítő rendszert is.

Ma még talány, hogy mit hoz számunkra az Újesztendő.

Reméljük, a társadalom is felébred a szunnyadó álomból. Reméljük, hogy az Újesztendőben aktívan részt vesznek az emberek a vélemény-nyilvánításukkal, és a tiltakozásukkal az ilyen intézkedések ellen, mint a rokkant-törvény, mely az emberéleteket veszélyezteti. Mi úgy gondoljuk, csak széles társadalmi összefogással lehetne jobb belátásra bírni a jelenlegi döntéshozókat.

Békés és Boldog Újesztendőt Kívánunk Minden Honfitársunknak!

Magyarország, 2012.12.28.

MSZF   Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért csoport

Látogatottság

4008750
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
1951
2600
7685
3979609
58128
72262
4008750

Your IP: 3.141.100.120
2024-04-25 16:48