Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mszfkhu1/public_html/templates/mszfszk/functions.php on line 188

Harmincra emelkedett a fagyhalál áldozatainak száma. Tizenheten fűtetlen otthonukban és a szabad ég alatt haltak meg, tizenhárman pedig kórházba kerülésük után, mert már nem tudták megmenteni őket – tudatta a Magyar Szociális Fórum hétfőn, az emberi jogok nemzetközi napján.

Az emberi jogok mellett elkötelezett társadalmi mozgalom szembeállította az életvesztést az Emberi Jogok Nemzetközi Törvényével, melyet Magyarország is aláírt, és melynek 3. cikke leszögezi: „Minden személynek joga van az élethez”.

Orbán Viktor miniszterelnöknek írt üzenetében a Szociális Fórum megkérdezte a kormányfőtől, Magyarország miért nem tesz eleget a nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettségének: az élethez való alapjog biztosításának. Az MSZF felhívta a kormányfő figyelmet arra, hogy az áldozatok többsége saját fűtetlen otthonában fagyott meg, mert nem volt mivel fűtenie. Tömeges jelenség a nélkülözés, a kisemmizettség, a szegénység és a nyomor. Száz és százezrek élnek olyan helyzetben, hogy el kell dönteniük, fűtsenek-e vagy egyenek. Ezen csak a vészhelyzetbe került emberek azonnali megsegítésével, humanitárius intézkedéssel, emberarcú politikával lehet változtatni - írják.

Az MSZF arra kérte a miniszterelnököt, hogy – ha megkésve is – mozgósítsa az állami szerveket az élet védelmében a fagyhaláltól, és akadályozza meg a további veszteséget, mert a tendencia arra utal, hogy megismétlődhet az előző évek tragédiája: tavaly 330-an, tavalyelőtt pedig több mint 400-an fagytak meg.

A Magyar Szociális Fórum kész segíteni a kormánynak a „lélekmentésben”. Készen áll-e a kormány arra, hogy a társadalmi szervezetekre támaszkodva cselekedjen az életek védelmében a fagyhalál ellen? – kérdezte az MSZF Orbán Viktor miniszterelnöktől, sürgős választ kérve, mielőtt a nagy hidegben még többen fagynának meg.+++

 

 

 

 

 

Látogatottság

4008103
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
1304
2600
7038
3979609
57481
72262
4008103

Your IP: 3.139.82.23
2024-04-25 11:09