Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mszfkhu1/public_html/templates/mszfszk/functions.php on line 188

A Magyar Szociális Fórum vasárnap üzenet-csokrot tett közzé a hozzá érkezett legfrissebb levelekből annak illusztrálásául, hogy milyen megélhetési gondokkal küszködnek az emberek. Az MSZF felszólította a kormányt, hogy ne a társadalmi szervezetektől várja el ezeknek a gondoknak az orvoslását, hanem tegyen eleget a munkahelyteremtésre, és a megélhetéshez szükséges jövedelmek biztosítására tett választási ígéreteinek. Az MSZF felemelte szavát a közmédia objektív tájékoztatása érdekében is, és arra intette a politikai vezetést, tegyen eleget objektív tájékoztatási kötelességének, és hagyja, hogy a közszolgálati média foglalkozzon az emberek és a társadalmi többség valódi gondjaival, mindenekelőtt a legsúlyosabb nemzeti problémával: a lakosság 50-60 százalékát érintő megélhetési válsággal.

  1. Elakadtunk a hitel-törlesztéssel, munkahelyem megszűnt. Az Eszközkezelőnek leadott kérésemre semmilyen válasz nem jött. Három gyermeket nevelünk, nincs hová mennünk.
  2. Súlyos értelmi fogyatékossággal született felnőtt gyermekem, mivel a munka világában részt venni nem tudott, a 18-ik életévét betöltve I.-es fokozatú rokkant járadékos lett. Akkor megállapítottak a részére egy összeget, ami az akkori megélhetését részben fedezte. Ehhez a családi pótlék jött még hozzá, tehát az ő létfenntartása akkor biztosított volt. Azóta eltelt 17 év és a megállapított járadéka ma is ugyanazon a szinten van. Soha ezt az összeget nem emelték. Kérdem én, biztos, hogy a kenyér és a tej az ő jövedelméből ugyanúgy megvehető, mint régen? Az ő számukra nem emelkedtek a közüzemi díjak, vagy a létfenntartásuk most is azon a szinten van, mint 17 évvel ezelőtt? Miért használják ki azt, aki még a maga megélhetéséért sem tud lázadni? Hiszen ők is megérdemlik az életet, ha már egyszer a világra jöttek!
  3. Évek óta munkanélküli vagyok, néha kapok közmunkát, de akkor sem több a havi jövedelmem 38 ezer Forintnál.
  4. Születésétől kezdve látássérült 35 éves fiam munkaképesség csökkenése 56 százalékról 74-re nőtt, rokkant ellátását 74 ezer Forintról mégis 60 ezerre csökkentették, pedig 85-90 ezer Forintra kellett volna emelniük.
  5. Mint rengetegen, úgy mi is hatalmas bajban vagyunk! 2 kicsi gyerek, 2 átverős svájci hitel. Én, ha van munka, dolgozok, de általában mindenféle ellátás nélküli munkanélküli vagyok. A párom közalkalmazott. Haza is hozza a maga kis
    keresetét, az egyik hitelre sem elegendő fizetését. Illetve csak hozná! Mert, ahogy a számlára érkezik az a kevés is, veszi el a bank. Én és kis családom már jó ideje a semmiből  "élünk". Élet az ilyen?
  6. Férjem 4-5 éves korában gyermekbénulást kapott, az egyik lába térdtől lefelé szinte elsorvadt, és rövidebb. Világ életében nehéz fizikai munkát végzett, ami még terhelte a jó testrészeit is. 12 éve le van százalékolva 30 pár éves munkaviszonnyal. Tavasszal volt a bizottságnál, mivel betöltötte az 57 évet azt mondták, sőt írták, hogy marad a régiek szerint, tehát továbbra is megkapja az addig kapott rokkantsági ellátást, ami a sok év alatt 103 ezer pár Ft. lett. Ma jött egy levél, hogy 2013. januártól a rokkantsági ellátmány új összege 41 800 Ft.
  7. Egy panelház egyik lakástulajdonosaként fordulok Önökhöz. A ház teljes felújításához 2009-ben pályázatot nyújtottunk be az akkori Vidékfejlesztési Minisztériumba állami támogatást kérve. Pályázatunkat elbírálták, kifizethetőnek nyilvánították, de tavaly kaptunk a Minisztériumból levelet, hogy e célra elfogyott a pénz, nem tudják kifizetni nekünk a támogatást. Mivel időközben elkezdődött a felújítás, kénytelenek voltunk kb. 61 millió Ft. áthidaló kölcsönt felvenni. Ez lakásonként kb. 1,3 millió forint. A házban zömében kispénzű, munkanélküli, nyugdíjas emberek laknak, már most sokan nem bírják fizetni a hitelt, plusz az önrészt, és a rezsit.
  8. 2008 nyarán vettünk fel 10 millió Ft lakáshitelt frankban, a ház értéke 12,5 millió. Törlesztőm akkor 54 ezer Ft volt. Ma a hitelem kb. 18 millió, törlesztőm 72-94 ezer Ft, árfolyamgáttal. Teljesen ellehetetlenítik az életünket. Van egy 2 éves fiam, és egy 10 hónapos lányom. Én egy raktárban dolgozom havi 130-140 ezer Ft-ért, családi adókedvezménnyel. Mára teljesen eladósodtunk.
  9. A végrehajtás a nyakunkon, s ha részletfizetést kapok is, akkor is súlyos veszélybe kerülne a családom megélhetése. Bérleményben lakunk egy 4 éves és egy 6 hónapos kisgyermekkel. A feleségem gyesen van, az én fizetésem sem elég arra, hogy megéljünk. Ha párom édesanyja nem támogatna minket, éhen halnánk. Ráadásul, az APEH már vonja a 33 %-ot a fizetésemből.

10.  Azért fordultam Önökhöz, mert sajnos mára a bankom ellehetetlenítette a hitelem törlesztését. Havi 12.000 Ft-ról 300.000 Ft-ra emelkedett. Sajnos ezt az összeget már nem tudjuk fizetni. Szeretnék valamilyen segítséget, reményt találni erre a problémára.

11.  Egy hete daganatos betegként, az orvosi bizottságtól D-kategóriás minősítéssel, és a nyugdíjbiztosítótól kapott elutasító határozattal a kezemben, azzal kellett szembesülnöm, hogy 52 évesen semmilyen ellátásra nem vagyok jogosult, mivel nincs meg az 1095 napom. 5 évből 2-őt betegen, kórházakban töltöttem, hogyan is szerezhettem volna szolgálati időt?! Kétségbeesetten kiálltok én is, mi lesz most velem? Akár aláírásommal, akár személyesen is támogatom kezdeményezéseiket a halálos rokkant-törvény ellen. Sokan vagyunk! Talán elegen a törvény visszavonásához!

12.  A hitelem a duplájára emelkedett két éve, átütemezést javasoltak két évre (ez volt a könnyítés!) ez most augusztusban lejárt. A helyzetem most sokkal rosszabb. Jelenleg 86% rokkant (nyugdíjas) vagyok, hetente háromszor járok művesekezelésre, mellette dolgozom 4 órában. Feleségem ápolónő, neki a cége most csökkentette a fizetését 30.000.- forinttal! Három gyermeket kell eltartanunk (tanulók 21, 18, 9 évesek). A lakásra is kell fizetnünk, a rezsiről ne is beszéljek. Már mindenen takarékoskodunk, amin lehet, de ezt már fizikailag sem bírjuk.

13.  Itt állok fűtés és jövedelem nélkül, nagyon súlyos mozgásszervi problémával az intézmények hanyag, és embertelen, cinikus tevékenysége miatt. Az orvosi vizsgálattal - állapotom miatti hercehurca következtében - kizártak az eddig kapott támogatásokból. A családsegítő hónapokig, még telefonon sem jelentkezik, nem segít, nem tudom hova forduljak.  Telefonálni, ajánlott leveleket küldözgetni  pénzem nincs, elmenni nem tudok fizikai állapotom miatt, nagyon súlyos krízis helyzetben vagyok. Kérem, ha valamilyen megoldást tudnak, jelezzék időben.+++

 

 

Látogatottság

4011043
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
1790
2454
9978
3979609
60421
72262
4011043

Your IP: 13.58.244.216
2024-04-26 14:01