A devizahitelesek érdekeit felkaroló hét társadalmi szervezet pénteken közös közleményben szólította fel a kormányt, hogy tartsa tiszteletben az Alaptörvényt, és védje meg a fogyasztókat a hitelezők erőfölényével és visszaéléseivel szemben. Azt követelték az államtól, hogy a Magyar Nemzeti Bank tartalékaiból kártalanítsa a Hitelkárosultakat, tekintettel arra, hogy ezeknek a tartalékoknak a képződése ok-okozati összefüggésben áll a hazai devizahitelezéssel – tudatta a Magyar Szociális Fórum. A tények beismerésével együtt teljes körű tájékoztatást követelnek azon félreértések elkerülése végett, hogy az adósmentés az adófizetők pénzéből történne.

A Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezete, a Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesülete, a Bankcsapda Érdekvédelmi Civil szervezet, a Hiteles Magyarok Fóruma, a Hiteles Mozgalom, a Magyar Szociális Fórum és a Széchenyi Hitelszövetség véleménye szerint az állam úgy szabályozta a végtörlesztést, hogy csak kevesen tudják igénybe venni, és semmit sem tett akkor, amikor a pénzintézetek szinte lehetetlenné tették a forinthitelek felvételét.

Állításukat arra a 10 évre titkosított kormányhivatali jelentésre alapozzák, amelyre pár napja derült fény, és amely az egy évvel ezelőtti végtörlesztés részleteit és előzményeit tartalmazza. Eszerint a kormányhivatal előre jelezte az államnak, hogy a tervezett intézkedések csak a jómódúaknak teszik lehetővé a devizahiteltől való megszabadulást. Ám ahhoz, hogy az érintettek széles körben tudjanak élni ezzel a lehetőséggel, olyan forinthitelre volna szükség, mellyel a megfizethetetlen hitelüket ki tudnák váltani.

A kormány tisztában volt azzal, hogy azok, akik nem tudnak élni a szűkre szabott lehetőséggel, rosszabb helyzetbe fognak kerülni a várható árfolyamromlás és a bankok várható lépései miatt. A kormány ezzel a lépésével több százezer magyar családot cserbenhagyott, és beáldozott. A jómódúaknak létrehozott végtörlesztést követően a kormány intézkedett, hogy a pénzintézetek károsultjai egyre nehezebben tudjanak élni a bíróságokon jogi igényükkel” - írják.

A Hitelkárosultak érdekeit védő szervezetek szerint az állam tétlenül nézi, hogy magáncégek üldözzék el otthonukból azokat, akiket kirekesztettek a végtörlesztésből, és családok kilakoltatásához biztosít rendőröket és rohamrendőröket.

Mindezért követelik, hogy a kormány tartsa tiszteletben a saját maga alkotta Alaptörvényt, miszerint „Magyarország védi a fogyasztókat az erőfölénnyel történő visszaéléssel szemben”.+++

 

 



Látogatottság

3944468
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
1769
5451
11839
3915476
66108
78836
3944468

Your IP: 107.23.157.16
2024-03-28 14:38