Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mszfkhu1/public_html/templates/mszfszk/functions.php on line 188

Szocsi-Budapest, 2017. november 22. (MB)

Vlagyimir Putyin orosz, Hasszán Rohani iráni és Recep Tayyip Erdoğan török elnök szerdán Szocsiban tanácskozott a szíriai békés politikai rendezésről, és egyetértett az ország szuverenitásának, egységének és területi integritásának helyreállításában. Támogatták annak tervét, hogy ugyancsak Szocsiba hívják össze a „Pán-szíriai Fórumot”, azaz a szíriai felek Nemzeti Párbeszéd Kongresszusát, és biztosítsák a szír társadalom széles rétegeinek részvételét a békés rendezés és Szíria stabilizálása szempontjából kiemelkedőnek ítélt eseményen.

Utasították külügyminisztereiket, védelmi minisztereiket és a speciális szolgálatokat, hogy készítsék elő a szocsi kongresszust, dolgozzák ki összetételét, és határozzák meg az időpontját.  Putyin azt mondta, hogy mindhárman egyetértettek az asztanai folyamat folytatásában, hiszen bizonyította hatékonyságát, jelentősen mérsékelte az erőszakot Szíriában, és lehetővé tette, hogy menekültek és otthonukból más országrészekbe áttelepültek költözzenek haza. „Szíria társadalmi és gazdasági újjáépítése nagyon sok munkát követel. A szíreket máris segíteni kell az infrastruktúra helyreállításában, az ipari és a mezőgazdasági termelés, a kereskedelem beindításában, a kórházak, az iskolák és az óvodák megnyitásában” – mondta az orosz elnök mindhármuk nevében. Rohani iráni elnök szerint a Nemzeti Párbeszéd Kongresszusa lehetővé teszi majd, hogy a szírek kidolgozzák új alkotmányuk tervezetét, ez pedig a szabad választások alapjául szolgáljon. Erdogan török államfő szerint az asztanai rendezési folyamat az egész térség javára válik, hiszen olyan tartós politikai rendezésre törekszenek, amelyet a szír nép elfogad.

A Magyar Békekör a békés nemzetközi együttműködés szép megnyilvánulásaként üdvözli a szocsi csúcs döntéseit.

Forrás: Magyar Békekör/Facebook

Látogatottság

3995620
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
2187
2293
16011
3962935
44998
72262
3995620

Your IP: 18.222.108.18
2024-04-19 19:51