Kijev, Moszkva, Budapest, 2016. október 16. vasárnap (MSZF)

Ukrajna hadban áll Oroszország ellen. Nagyon valószínű a kelet-ukrajnai konfliktus katonai eszkalálódása. Ukrajna mindaddig nem teljesíti a minszki megállapodás politikai részét, amíg érvényt nem szerez biztonságának – mondta Petro Porosenko ukrán elnök Harkovban szombaton.

A Magyar Békekör értesülései szerint Porosenko azt szabta a politikai előrelépés feltételéül, hogy vonják ki országából az idegen csapatokat, az orosz-ukrán határ feletti ellenőrzés kerüljön az EBESZ felügyelete alá, ezt követően pedig ukrán fennhatóság alá, vonják ki a nehéztüzérséget, és az EBESZ kapjon ellenőrzési lehetőséget az egész terület felett.

Helyre kell állítani Ukrajna szuverenitását Donbasz felett. „Nem fogom megengedni, hogy Ukrajna lemondjon Donbaszról, visszautasítom, hogy a béke egyetlen lehetősége Donbasz átengedése volna” – jelentette ki.

Porosenko beszédét a magát Donyecki Népköztársaságnak nevező terület vezetője a békés rendezés felmondásának minősítette. Alekszander Zaharcsenko szerint az ukrán államfő a hadműveletek új spirálját indította el.

Megfigyelők megjegyzik, hogy Porosenko beszédével egyidejűleg felélénkült az ukrán haderő donbaszi aktivitása. Az ukrán hadsereg új fegyvereket kapott a NATO-tól, Harkovban Porosenko ezeket vette át. A történtek miatt kétségessé válhat a „normandiai négyek” október 19-én esedékes tanácskozásának eredménye a minszki megállapodás teljesítéséről. A megállapodásban egységes egészet képeznek a katonai és a politikai elemek, nem lehet őket szétválasztani. Orosz részről korábban figyelmeztették az ukrán elnököt, hogy ha az ukrán hadsereg támadást intézne a kelet-ukrajnai orosz lakosság ellen, megsemmisítő válaszban részesítenék.

A magyar közszolgálati média nem adott hírt Porosenko beszédéről, sem a miatta keletkezett katonai feszültségről.+++


https://www.facebook.com/bekekor/

 

Látogatottság

3946214
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
144
3371
13585
3915476
67854
78836
3946214

Your IP: 44.203.235.24
2024-03-29 01:37