Pomáz-Budapest, 2016. július 19. kedd (MSZF)

Ötödik napja tartják a pomázi Gálfi Béla kórház zártosztályán Hüvelyes Lajost, a terézvárosi lakásából péntek délután rendőri akcióval, bilincsbe verve kilakoltatott 72 éves rokkantat – tudatta a Magyar Szociális Fórum kedden.

Közben kedd délelőtt kiürítették Izabella u. 92. fsz. 9. sz. alatti önkormányzati lakását, és holmiját ismeretlen helyre szállították. Mint mondták, egy raktárba.

Hüvelyes nem kapta vissza a lakásban maradt személyi okmányait, és készpénzét, sem pedig mobil telefonját. Emiatt a férfi csak akkor tud kapcsolatba lépni a külvilággal, ha valaki felkeresi a pszichiátrián. Eddig közvetlen fiatal segítői és a Magyar Szociális Fórum képviselője keresték fel.

A terézvárosi önkormányzat azt ígérte a nyilvánosság előtt, hogy Tatárszentgyörgyön kertes házba költözteti Hüvelyes Lajost, ha az érintett elfogadja. De ezt az állítást „hazugságnak minősítette” Bundula Csaba terézvárosi alpolgármester Simó Endrének péntek délelőtt, Hüvelyes erőszakos kilakoltatása előtt.

Szavak helyett a tettek beszélnek: Érdemi megbeszélés az ügyben eddig még nem történt, helyette a pszichiátriára internálták Hüvelyes Lajost, és de facto gyámság alá helyezték, megfosztva elemi emberi jogaitól, köztük a szabad mozgástól és érintkezéstől.

Mind emiatt Hüvelyes Lajos okkal feltételezheti, hogy az önkormányzat át akarják verni. A bizalmatlanság feloldása érdekében a Magyar Szociális Fórum felajánlotta segítségét abban az esetben, ha az önkormányzat bizonyítja, valóban Hüvelyes rendelkezésére áll a ház, és garanciát vállal elhelyezésére és gondozására.

A rokkanttal szemben péntek délután véghezvitt eljárás kivizsgálásával kapcsolatos levelére a Fórum várja Pintér Sándor belügyminiszter és Trócsányi László igazságügyi miniszter válaszát – áll az MSZF közleményében.+++


 

 

Látogatottság

3946823
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
753
3371
14194
3915476
68463
78836
3946823

Your IP: 3.81.144.39
2024-03-29 07:42