Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mszfkhu1/public_html/templates/mszfszk/functions.php on line 188
Az ukrajnai konfliktus része annak az átfogó támadásnak, amelyet az Egyesült Államok indított Vlagyimir Putyin orosz rendszerének megdöntéséért – értékelte Csikós Sándor tanácsos, geopolitikai szakértő szombaton, a Magyar Békekörben tartott előadás-beszélgetésen.

Az ukrajnai konfliktus okairól és politikai rendezésének kilátásairól tartott előadásában a magyar diplomata annak a véleményének adott hangot, hogy a békés, politikai megoldásra nem nyílik lehetőség Petro Porosenko Kijevben uralkodó jelenlegi juntájával, hiszen nem csak a minszki megállapodás teljesítése elől zárkózik el, hanem az egységes nemzetállamiság helyreállítása érdekében további katonai erőket is felvonultat Donyeck polgári lakossága ellen, hogy háborús eszközökkel hódítsa vissza Ukrajna keleti megyéit. Erre biztatja legfőbb szövetségese, az Egyesült Államok. Az ukrán konfliktus lényege a geopolitikai szembenállás – fogalmazott az előadó.

Csikós Sándor elmondta, hogy Ukrajnában gyorsított eljárással kaphatnak állampolgárságot azok, akik a rezsim mellett harcolnak. Így akár terroristák is ukrán állampolgárságot szerezhetnek, majd – az Európai Unió által megígért vízummentességet élvezve – szabadon átjöhetnek Közép- és Nyugat-Európába, hogy ott folytassák „áldásos tevékenységüket”. Az Európai Unió előbb törli el a vízumkényszert Ukrajnával, mint Törökországgal szemben – fűzte hozzá.

A tanácskozáson megemlékeztek a szélsőséges nacionalisták 2014. május 2-i odesszai vérengzéséről, melyben a kijevi hatalomátvétel ellen tüntető, majd a támadás elől a szakszervezeti székházba menekült fegyvertelen lakost mészároltak le. Máig tisztázatlan, hogy pontosan hányat (becslések szerint száz körülit), de a tömeggyilkosságért máig sem vontak felelősségre senkit.

A konfliktus okairól szólva Csikós kiemelte a NATO keleti terjeszkedését, és elmondta, hogy az Egyesült Államok 2010-2014 között 5 milliárd dollárt fordított Janukovics ukrán elnök rendszerének megdöntésére, és egyértelműen Amerika-barát erők hatalomra juttatására. Az USA és Lengyelország katonai kiképzésben részesített ukrán szélsőségeseket. A kiképzésben részesülés egyetlen feltétele az orosz ellenesség volt. A szélsőségesekkel szembeni határozott fellépés elmaradását Csikós azzal indokolta, hogy Janukovicsot Nyugatról zsarolták, és kilátásba helyezték bankszámláinak befagyasztását, ha terveiket keresztezné. A puccsot mesterlövészek bevetésével, és a lakosság korrupcióval szembeni hangulatának kihasználásával hajtották végre. Áthágtak minden szabályt, félresöpörték a 2014. február 21-i megállapodást, első lépésben pedig hatályon kívül helyezték a szabad nyelvhasználat törvényét. „A kijevi puccs győzelme után a fasiszta bandák szétrajzottak az országban, hogy letörjék az ellenállást Ukrajna 20 megyéje közül 16-ban” – mondta. A Kijevbe utazó Joe Biden amerikai alelnök egyszerűen beleült Porosenko elnöki székébe, és legfőbb hatóságként osztogatta parancsait ukrán alárendeltjeinek. Rá akarták tenni a kezüket Szevasztopolra. A kelet-ukrajnai lakosság ellen intézett, és mindmáig folytatott bombázásokkal, rakétatámadásokkal, tüzérség, akna- és gránátvetők bevetésével valóságos népirtást követtek el. Csikós szerint Putyin sem lépett fel kellő határozottsággal, pedig megtehette volna 2014. áprilisban.

„Nem látok lehetőséget a békés megoldásra a jelenlegi hatalommal. Maguk a donyeckiek is azt mondják már: ’mi ezekkel többé nem vagyunk hajlandóak egy országban élni’. Új normális kormány kellene” – fogalmazott az előadó.

Az előadást követő beszélgetésben Csikós Sándor azt mondta, hogy Románia be fogja kebelezni Moldovát. Ez két éven belül várható, hiszen a kisinyovi hatalom – a moldávok többségének akarata ellenére – csatlakozni akar az EU-hoz és a NATO-hoz.+++

 

 

Látogatottság

3997629
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
1604
2592
18020
3962935
47007
72262
3997629

Your IP: 3.145.152.98
2024-04-20 13:35